Studiedag: '8 profielen van digitale inclusie’ en ‘Digitale peer-to-peer economie’

De stad Kortrijk, de Hogeschool West-Vlaanderen, VOKA en Mentor vzw nodigen u graag uit voor de studie- en netwerkdag: ‘8 profielen van digitale inclusie’ en ‘Digitale peer-to-peer economie’ op donderdag 30 april 2015 in The Level in Kortrijk. Op deze studie- en netwerkdag bieden we iedereen uit het werkveld en studenten een boeiend programma aan:

Programma:

  • 9u - 9u30: ontvangst met koffie
  • 9u30 - 12u. : digitale inclusie, Ilse Mariën
  • 12u - 13u30: netwerkmoment met broodjeslunch
  • 13u30 - 16u30: digitale peer-to-peer economie

 

8 profielen van digitale inclusie | voormiddag 9u30 - 12u

Stof tot nadenken voor iedereen actief op het gebied van e-inclusie en de toegankelijkheid van digitale dienstverlening.
Ilse Mariën is als onderzoekster aan de slag bij iMinds, een onderzoekscentrum verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en actief op het gebied van digitale media en e-inclusie. Ilse Mariën onderzocht de invloed van het opleidingsniveau, sociaal netwerk, toegang tot computers en internet, computer vaardigheden… op de deelname aan de digitale wereld.

Op basis van haar onder zoek kwam ze tot 8 profielen van digitale inclusie. Deze profielen bieden een rijke bron aan informatie voor het ontwikkelen en bijsturen van e-inclusie initiatieven en het e -inclusie beleid. Ook voor het ontwikkelen en promoten van digitale dienstverlening bieden deze profielen belangrijke inzichten. Deze voormiddag is opgevat als een interactieve workshop. Ilse vertaalt haar opgedane kennis naar aanbevelingen voor lokale projecten en het lokale beleid. Daarnaast kijkt ze uit naar de input vanuit de praktijkervaringen van de aanwezigen.

Digitale peer-to-peer economie | namiddag 13u30 - 16u30

Digitaal voor elkaar.
Fenomenen als Uber, AirBNB en Bitcoin zijn niet meer weg te denken uit het nieuws. Via digitale middelen leveren we rechtstreeks diensten aan elkaar, zonder tussenpersoon. Er is enkel een machine met een stuk software die ergens in de wereld zonder commentaar de verbindingen legt die we nodig hebben. We omschrijven dit als digitale peer-to-peer economie. Mensen, organisaties en bedrijven vinden elkaar rechtstreeks in hun dienstverlening en maken dingen voor elkaar mogelijk die vroeger zonder een groot bureaucratisch apparaat onmogelijk waren. Dat houdt vele beloftes in maar ook grote risico’s.

Enkele interessante sprekers en video’s lichten dit ruimere thema toe. Vervolgens demonstreren we lokale initiatieven rond delen, werken en leren. Daarna volgt een open debat waarin we het thema en de projecten bespreken en analyseren.

Waar?
The Level - Howest
Botenkopersstraat 2
8500 Kortrijk
Google Maps

Wanneer ?
donderdag 30 april 2015, 9u-16u30

Inschrijven
1777 (gratis nummer)
www.kortrijk.be/digitaleweek/inschrijvenstudiedag

Prijs
volledige dag: € 10 (incl. broodjeslunch) | studenten gratis
voormiddag: € 10 (incl. broodjeslunch) | studenten gratis
namiddag: € 5 | studenten gratis

Organisatie
Howest | Stad Kortrijk | Mentor VZW | Voka

Kent u nog geïnteresseerden in uw eigen organisatie of binnen uw netwerk? Aarzel dan niet om hen uit te nodigen.